krokus close op rij.jpg

Krokussen

In het najaar van 2018 planten we langs de hele Nederlands-Belgische grens een lint van meer dan honderdduizend witte krokussen. Dan is het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en de Dodendraad werd afgebroken. Het was de grens tussen oorlog en vrede. Juist in deze tijd waarin zoveel oorlogsvluchtelingen Europa proberen te bereiken willen we een monument maken ter nagedachtenis van de slachtoffers van ‘de dodendraad’.

‘De dodendraad leeft’ is een landschapskunstwerk in de vorm van een krokuslint tussen de Noordzee en het Drielandenpunt bij Vaals.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste de Duitse bezetter langs de hele Belgisch-Nederlandse grens een elektrische versperring die onder een spanning van 2000 volt stond. Daardoor werden spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegengehouden.
Bij die ‘Dodendraad’ zijn zo’n 1000 slachtoffers gevallen.

hoofdbaan watering.jpg

Een groeiproject

Verhalis werkt vanaf 2013 aan het landkunstwerk De dodendraad leeft, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens hebben we de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Zundert/Wuustwezel, Baarle Hertog en Hamont/ Achel.

Op 25 oktober 2015 kon je mee komen helpen met planten, op de grens tussen Wuustwezel en Zundert. De plantdag werd geopend door de twee burgemeesters. De donderdag ervoor gingen de schoolkinderen van 12 basisscholen uit de buurt al aan de gang met het planten van de bloembollen.

Het krokuslint in Wuustwezel/Zundert is deels gemaakt door een innovatieve samenwerking met de gamecommunnity van Geocaching. Geocachers konden een speciale cache lopen, gemaakt door de befaamde geocacher Corke. 


'De dodendraad leeft' wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met en bijdragen van vele partners. In 2015 waren dat: de impulsgelden BKKC, het Fonds voor cultuurparticipatie, de gemeente Wuustwezel, de gemeente Zundert, de KWB, Erfgoed Brabant, donaties van particulieren door crowdfunding via Voordekunst en de inzet van vele vrijwilligers.

Het project is in 2018 uitgebreid met steun van: de Erfgoedcellen Waasland, Meetjesland en Noorderkempen, het Scheldemondfonds en in samenwerking met de gemeentes Assenede, Baarle-Nassau, Beveren, Bocholt, Cranendonck, Damme, Gulpen-Wittem, Hamont-Achel, Hulst, Kinrooi, Leudal, Maasgouw, Maasmechelen, Maldegem, Moerbeke, Neerpelt, Ravels, Reusel-de Mierden, Sint Gillis Waas, Sint Laureins, Sluis, Stein, Stekene, Terneuzen, Valkenswaard, Wachtebeke, Weert en Zelzate.

 

En in samenwerking met of door subsidie van:

En in samenwerking met of door subsidie van